Fogpótlás

Rögített (fix) pótlások fixpotlasjpgKorona A korona olyan rögzített fogpótlás, amely beborítja a fog klinikai koronájának megfelelően előkészített felszíneit és arra cementtel rögzül. Készülhet a metszőfogak éli részének pótlásánál, elszíneződött fog korrekciójánál vagy ha fogszuvasodás vagy sérülés miatt olyan kevés fogszövet maradt ép, hogy a fogat töméssel, betéttel helyreállítani nem lehet Híd A híd olyan rögzített fogpótlás, ahol a hiányt pótló műfogak a megfelelően előkészített maradék fogakra, gyökerekre vagy implantátumokra ragasztóanyaggal rögzülnek. A szájban csak annyi helyet foglal el, mint a természetes fogak. A fix fogpótlásokat többféle anyagból készíthetjük – arany, nikkelmentes ötvözetből, cirkonium-oxidból- fémmentes porcelánból. A biológiai fogorvoslás célja a fémmentes fogpótlások készítése, hiszen a fémek allergiát okozhatnak. Az allergia: Az allergia görög eredetű szó, jelentése: más hatás. Esetén a szervezet természetes védekező rendszere valóban másképp, hibásan működik. Napjaink vizsgálómódszereivel az allergiára viszonylag könnyen fény derülhet. Így a fémallergia is egyszerűen kimutatható. Bár a fémallergia nem veszélyes vagy életveszélyes, mégis rendkívül zavaró lehet a mindennapokban
femmentesFémmentes porcelán koronák Ezek a koronák nem fémvázra készülnek. A foggal az ínyszéllel csak a kerámia érintkeznek. Esztétikailag igen magas szintet képviselnek. Fényáteresztő képességük kiváló, nincs szürke ínyszél, nincs allergia, mivel fémet nem tartalmaznak szilárdságuk jóval kisebb, mint a fémkerámia koronáké, így csak metszőfogakra alkalmazható. (M-Press teljes kerámia)
cirkoniumCirkoniumoxid koronák, hidak A fogpótlási technikák az elmúlt időben igen nagy fejlődésen mentek keresztül. Néhány éve került a számítógépes tervezésű technológia a fogászat területére. Lehetőség nyílt a CAD/CAM rendszernek köszönhetően egy ultra pontos fogpótlás készítésére. Lényege, hogy a preparált fogakról vett lenyomat alapján készülő minta adatait egy speciális scanner letapogatja és a számítógépen rögzíti. Ez a CAD computer vezérelt tervezés. Ehhez kapcsolódik a CAM – a computer vezérelt megmunkálás. Speciális fúrógépekkel frézelik ki a cirkoniumoxid tömbökből a korona vázát. Erre a vázra égetik rá a kerámiát. Óriási előrelépés a cirkon használata, mivel ez az ásványi anyag 100 %-ban fémmentes. Teljesen biokompatibilis, mert olyan ásványokat tartalmaz amelyek a természetes csontban is megtalálhatóak. A cirkon koronák az íny felszínéhez tökéletesen illeszkednek. A fémvázas fogpótláshoz képest esztétikusabb fogpótlások. Előnyei a fémvázas pótláshoz képest:
  • megmarad természetes hatása a napfénynél
  • nincs fémes elszíneződés az ínyszélnél
  • hosszú élettartamú
  • allergénmentes
  • megfelelő ápolás mellett, nincs ínygyulladás
  • a cirkon szín és fényáteresztő tulajdonságai miatt az elkészült korona esztétikus és az eredeti foggal teljes mértékben megegyező hatást nyújt.

aranyAranykerámia koronák Vázukat platina-arany ötvözet biztosítja. Erre a vázra égetik rá a porcelánt. Pontos, stabil, a rágónyomást jól viseli, allergia nincs. Hátrányuk, hogy drága.
kombinaltKombinált pótlások Átmenet a fix és kivehető fogpótlás között. Általában van egy fixen beragasztott rész (korona v. híd), amihez hozzá van kapcsolva a kivehető pótlás különboző preciziós rögzítőelemekkel – kapoccsal, csúsztatók, stégek. Ezeket mindig személyre szabottan készítjük egyéni indikációk szerint.    
Teljesen kivehető fogpótlás Azon pácienseknek készítjük, akiknek teljes foghiánya van. A fogsor, a fogatlan állcsont alapjára fekszik fel. A fogművet a tapadás, a rágónyomás és az alámenős részek rögzítik.